Curry's & olifanten

Changwat Chiang Mai, Thailand

De nachttrein was een ervaring op zich. We hadden gelezen over eindeloze vertragingen en hadden dan ook een flinke voedselvoorraad ingeslagen, voordat we vertrokken, zodat we in ieder geval niet hongerig zouden stranden in the middle of nowhere.

Groot was dan ook onze verbazing toen we ten eerste ontvangen werden met een verse jus d’orange en vervolgens op de minuut nauwkeurig vertrokken. En eigenlijk verliep de rest van de rit net zo prima, we kregen diner, een steward kwam rond een uur of 23:00 onze banken ombouwen tot bedjes en toen werden we geacht te gaan slapen. Tot ergens halverwege de nacht ging dat prima, maar daarna werd het zo koud dat het niet lukte om weer in slaap te vallen. Gelukkig kwam ons ontbijt om 6:00, werden onze bedden weer banken en reden we een uurtje later Chiang Mai binnen.

We hadden een hostel geboekt voor 3 nachten en ik was erg benieuwd, omdat het ongeveer 4x zo goedkoop was als ons hotel in Bangkok en ik Bangkok al niet eens overdreven luxe vond. ;) De kamer was klein, erg klein. Daarbij waren douche en toilet slechts met een gordijntje afgescheiden van het slaapgedeelte, wat erin resulteerde dat Jitze of ik af en toe buiten de kamer moest wachten als de ander naar het toilet moest. We zijn namelijk nog steeds niet in de fase van onze relatie beland dat we naar de wc gaan waar de ander bij is en dat hopen we nog jaren zo vol te houden.

In Chiang Mai hadden we een druk programma, want we wilden een kookcursus doen en naar een olifantenpark. Ook wilde Jitze nog een Muay Thai wedstrijd bijwonen, maar toen hij erachter kwam dat zoiets volledig in scene is gezet voor de toeristen, liet hij deze wens snel varen (yes!).

Op naar de kookcursus dan maar. Vooral Jitze was helemaal in z’n element. Toen er een vrijwilliger werd gevraagd om voor de klas de inhoud van de springrolls te bereiden, bood hij zich dan ook snel aan en even later beleefde hij z’n eigen masterchefavontuur. Ik zou ‘em sowieso door laten gaan naar de volgende ronde. <3

’s Avonds gingen we uiteten in een wat chiquer restaurant en zijn we live getuige geweest van het proces ‘hoe verleid ik als oude, Westerse man een jonge Thaise vrouw?’ De Zwitser op leeftijd om wie het ging, koos er vooral voor om het veel te hebben over zijn boten, schetste een beeld van het heerlijke leven in zijn land en bestelde meerdere dure wijnen en snoof daar dan omslachtig aan om zijn toekomstige importbruid te imponeren. Waarschijnlijk werkte het, want de Thaise zat glimlachend tegenover hem. (Al zegt dat ook weer niet zoveel, want ze lachen hier de hele tijd en je hebt geen flauw idee wat ze eigenlijk denken.)

De laatste dag in Chiang Mai gingen we naar het olifantenpark. We begonnen met het voeren van de olifanten en gingen daarna echt het park in. Sommige olifanten hadden tientallen jaren in het circus ‘gewerkt’ en waren daar behoorlijk mishandeld. Heel fijn dus dat ze hier alsnog de kans kregen op een ‘menswaardig’ bestaan!

We hadden een trip geboekt, waarbij we ook de olifanten zouden gaan wassen, maar dit bleek wel iets te mooi voorgespiegeld. De dieren werden naar de rivier gelokt met een mand eten, dan moesten de bezoekers snel het water in om een emmer water over de olifant heen te gooien, want zodra de mand met eten leeg was, sjokte de olifant het water weer uit. Ach ja, eigenlijk maar goed ook natuurlijk dat de olifanten nergens meer toe gedwongen worden. J

Toen waren we toe aan een paar rustige dagen, dus ik boekte een resort in Pai, 100km van Chiang Mai…

Kennismaking met Azië Bye bye Thailand

Reacties op "Curry's & olifanten"