Cruisen in Vietnam

Hué, Vietnam

Hanoi was niet bepaald onze stad. Het was onwijs druk met een miljoenmiljard scooters en we moesten de taxi-aanbiedingen steeds van ons af slaan. Daarbij was ons hotel echt verschrikkelijk, maar we hadden helaas van tevoren al betaald.

Direct de eerste avond besloten we om voor de dag erna een trip naar Halong Bay te boeken, een natuurgebied dat op de werelderfgoedlijst staat, voornamelijk bekend om de vele kalksteenrotsen die oprijzen uit de zee. De beste manier om dit te bekijken, is dan ook per boot en wij gingen voor een cruise van 3 dagen, waarbij we 2 dagen op de boot zouden overnachten (er waren ook cruises waar je in een hotel op een eiland sliep).

Gelukkig mochten we de backpacks in het hotel achterlaten, dus zo vertrokken we de volgende ochtend met minimale bagage richting Halong Bay. Onze boot was echt super, we wilden in eerste instantie voor een veel goedkopere gaan, maar die waren allemaal uitverkocht. De tourguide van het hotel wilde echter zo graag z’n commissie verdienen dat hij ons deze 4-sterrencruise aanbood voor de prijs van een budgetcruise.

We werden direct ontvangen met een uitgebreide lunch en vervolgens werden we verrast op onze kamer met een fles wijn vanwege onze honeymoon. De wijn hebben we echter niet opgedronken, want wijn maken kunnen de Vietnamezen beter overlaten aan de Fransen.

Het cruisen was heerlijk relaxed, we konden kajakken, zwemmen en er was zelfs een jacuzzi aan boord. Gelukkig hadden we een leuke groep, want je zit toch wel redelijk met elkaar opgescheept natuurlijk. Jitze was in z’n element, socializede met iedereen (ik heb nog redelijk wat moeite om iedereen z’n Engels mét vet accent te verstaan) en heeft verschillende uitnodigingen binnengesleept van medegasten uit landen die wij nog gaan aandoen tijdens onze reis. Alleen bij de Koreanen liep het uit op een klein debacle toen hij vroeg of ze afkomstig waren uit Noord- of Zuid-Korea. Toen de Koreaanse met haar ogen begon te rollen, besefte Jitze dat hij het antwoord op de vraag wellicht toch ook allang wist, en de rest van de cruise hebben we ze niet meer gesproken. ;)

Na deze dagen reisden we weer naar Hanoi en brachten nog een nacht door in het slechte hotel (wel in een grotere kamer, maar nog steeds met penetrante verflucht). De volgende ochtend besloten ook m’n darmen dat ze het geen goed hotel vonden, direct na het ontbijtbuffet werd ik namelijk geconfronteerd met m’n eerste voedselvergiftiging. Niet heel prettig als je net gaat uitchecken en je de hele dag geen wc meer tot je beschikking hebt én ook nog eens ’s avonds de nachttrein hebt geboekt.

Gelukkig ging het redelijk overdag en bij het zien (& ruiken) van de wc in de nachttrein kwam de peristaltiek gelukkig abrupt tot stilstand en voelde ik me weer normaal. De trein ging naar Hue, een plaats precies op de grens van Noord- en Zuid-Vietnam waar verder niet echt veel te beleven was.

We hebben een dagje een fiets gehuurd en zijn wat wezen rondfietsen in de omgeving. We hebben één must-see pagode bezocht, maar ik weet niet wat het is, het heeft ons nog niet gegrepen. Het is qua weer inmiddels ook echt herfstig in Vietnam -de inwoners zelf lopen al in dikke (neppe?) The North Face-jassen- en ook wij verwisselen af en toe onze Havaiana’s voor sneakers.

Gelukkig reizen we alleen maar zuidelijker, dus met die temperatuur komt het wel weer goed! Na 2 nachten in Hue gingen we vanochtend met de vreemdste bus ever naar Hoi An, een plaatsje dat veel mensen omschrijven als leukste ever en waar je het beste maatkleding kunt laten maken. We gaan het ontdekken de komende dagen!

Bye bye Thailand Sprookjesachtig Hoi An

Reacties op "Cruisen in Vietnam"